niedziela, 18 marca 2012

Do wypróbowania: tarta z malinami i kremem waniliowym

Składniki:
Ciasto:
130g mąki tortowej
50g masła pokrojonego w kostkę, nieco miękkiego
50g cukru pudru, przesianego przez sito
szczypta soli
1 jajko o temperaturze pokojowej
Krem:
3 żółtka
60g cukru pudru
20g mąki
250ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
250ml śmietanki kremówki + 20g cukru pudru
Dodatkowo:
600g malin
cukier puder do posypania

Do dużej miski lub na stolnicę wsypać mąkę i zrobić wgłębienie, dodać masło, cukier puder, sól. Składniki zagniatać palcami, aż zaczną się tworzyć grudki. Znów zrobić wgłębienie i wbić jajko, zagnieść na gładkie ciasto (jeśli ciasto wychodzi zbyt klejące dodać jeszcze mąki). Ciasto owinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki.
Po wyjęciu cienko rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 22cm. Nakłuć gęsto widelcem i piec w temperaturze 190oC przez około 30 minut.

Żółtka ubić z 20g cukru pudru na puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać.
W rondlu podgrzewać mleko z cukrem waniliowym i z 40g cukru, zagotować. Gorące mleko wlać do żółtek, ciągle miksując. Wszystko przelać z powrotem do rondla i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, a następnie masę przełożyć do miski. Na wierzchu równomiernie rozłożyć cieniutkie wiórki masła, zapobiegnie to powstaniu skorupy.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z zimną masą z żółtek. Równomiernie rozprowadzić krem na ostudzonym cieście. Ułożyć na wierzchu maliny, tworząc na środku ciasta niewielkie wzniesienie. Wstawić ciasto do lodówki na 3-4 godziny (kruche ciasto będzie łatwiej kroić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.